HC Lev môže do KHL až v 2011/12, Taraba odmieta obvinenia z prieťahov

28.07.2010 Celý región

Poprad 28. júla (TASR) - Až osem prípravných zápasov mal v pláne zohrať nový klub HC Lev, ale paralelne s dotvorením tohto harmonogramu sa v stredu v Rusku zrodila šokujúca informácia.
Podľa oficiálnej stránky Rada guvernérov KHL zamietla štart v Poprade etablovanej hradeckokrálovskej organizácie v Kontinentálnej hokejovej lige.

Populárny portál gazeta.ru cituje v tejto záležitosti člena výkonného výboru Ruskej hokejovej federácie Alexandra Steblina. Dôvodom majú byť prieťahy vo formálnom dotiahnutí záležitostí okolo založenia a registrácie nového klubu, ktoré zavŕšil pondelňajší verdikt Výkonného výboru SZĽH o predbežnom zamietnutí pôsobenia klubu v Poprade.

V oficiálnom stanovisku KHL sa uvádza: "Český hokejový zväz 7. júna na zasadnutí exekutívy jednotne odmietol zaregistrovať klub Lev Hradec Králové pre účely štartu v KHL v sezóne 2010/2011. Klub sa pokúsil tieto veci dotiahnuť v slovenskom meste Poprad a KHL preto vydala predbežné rozhodnutie o jeho zaradení do súťaže aj s riadnym rozpisom zápasov. Avšak ani po týždňoch rokovaní so Slovenským zväzom ľadového hokeja nedošlo k dohode a formálne náležitosti ohľadom účasti HC Lev v KHL sa zablokovali. Predstaventvo KHL preto rozhodlo o neschválení účasti nového klubu v najbližšej sezóne, ale zdôrazňuje, že v prípade urovnaní právnych formalít mu odobrí štart v sezóne 2011/2012. "

Generálny sekretár SZĽH Ján Taraba nemal vo štvrtok k dispozícii oficiálne rozhodnutie a k správam z webu sa nechcel ani oficiálne vyjadrovať. Pre TASR však zdôraznil, že v prípade citovaných "prieťahov" má zväz čisté svedomie: "Naším partnerom je ruská federácia a až po jej oficiálnom komuniké budeme my môcť prijať naše stanovisko. Niečo som počul, niečo bolo povedané, ale naozaj ma treba pochopiť, že sa k tomu nemôžem vyjadriť. V každom prípade sú okolnosti tejto kauzy jasné. My sme klubu HC Lev Poprad dali termín na splnenie formalít do 10. augusta a to nie sú žiadne prieťahy, to je priestor pre klub, aby ich realizoval. V priebehu mesiaca v tejto veci náš výkonný výbor dvakrát zasadal, takže o prieťahoch nemôže byť reč. "

Alexander Steblin označil koncept klubu HC Lev s účasťou v Poprade za príliš divoký. Podľa neho si predstavitelia klubu s tamojšími hokejovými funkcionármi a podnikateľmi dohodli spoluprácu a až potom začali riešiť všetko z právneho a formálneho hľadiska: "Faktom je, že klub s centrom v Poprade nezaregistrovali ako člena tamojšej federácie. Z toho sa vychádzalo. Prijatie za člena ruskej federácie bolo príliš neprehľadné a prakticky nemožné. " Steblin vo svojom vyjadrení zdôraznil, že podľa pravidiel Medzináronej hokejovej federácie (IIHF), by mužstvo bez zaregistrovania bolo diskvalifované a hráčom by hrozila suspendácia štartu na všetkých akciách pod hlavičkou strešnej hokejovej organizácie.

Portál pravda.sk v tejto súvislosti cituje šéfa SZĽH Juraja Širokého: "Telefonoval mi šéf KHL Alexander Medvedev. Presviedčal ma, aby sme klub na Slovensku zaregistrovali. V otázke prijatia klubu za člena ruskej federácie bol skeptický. My sme však od začiatku počítali, že ho zaregistrujú v Rusku. Ak sa stane členom tamojšej federácie, platí, že môže jednu sezónu pôsobiť v Poprade. "

Nastala naozaj raritná situácia. Ruská strana konala príliš horlivo, dala predbežný súhlas a dokonca HC Lev zaradila riadne aj do rozžrebovania súťaže 2010/11. Potom si nechala príliš veľa času s doručením potvrdzujúceho súhlasu pre štart nového klubu v KHL a tento dokument sa do rúk členov exekutívy slovenského zväzu dostal pár hodín po skončení inkriminovaného pondelňajšieho zasadnutia. Teraz sa Rusi zase, navzdory vcelku jasným indíciám o blízkom splnení náležitostí, rozhodli rýchlo zrušiť pôvodný súhlas... .

Pritom ešte v utorok predstavitelia klubu tvrdili, že vedenie KHL im potvrdilo, že už teraz môže podpisovať, resp. pripravovať hráčov do finálnej zmluvnej fázy. "Pravda, teraz ešte nemá pevný kontrakt nikto, lebo sme to akosi fyzicky nestihli, " konštatoval riaditeľ komunikácie Zdeněk Šesták a naznačil, že podpisovaním zmlúv sa postupne bude uvoľňovať aj dovtedy prísne utajený režim voči médiám.

Tím HC Lev pre náročnú sezónu skladali z dostupných voľných hráčov, prípravný základ a nádejné jadro tímu tvorili ostrieľaní domáci borci. Na popradskom štadióne od pondelka v prípravnom kempe HC Lev trénuje obranca Radoslav Suchý, strieborný medailista z MS a s viacerými rokmi stabilného fungovania v NHL. V profilige veľa prebrázdil útočník Róbert Petrovický, ktorého zdobí aj zlato z MS a viacero kapitánskych akcií na čele s olympijskou. Jiří Bicek je víťaz Stanleyho pohára, reprezentoval na MS, Michal Hudec tiež a v extralige patril k hrdinom triumfálnej éry Slovana, čosi obdobné zažíval uplynulé dve sezóny Huna v Košiciach.

Pod Tatrami sa pripravuje aj skupina českých hokejistov, ktorí sú momentálne oficiálne bez klubovej príslušnosti. Zvuk majú najmä mená Jaroslav Bednář, Libor Pivko, či Josef Melichar. V predchádzajúcich dňoch odzneli ako prípadné posily aj Petr Vampola, Pavel Brendl, Radek Duda, či Milan Kraft.
 

Vyberte región